Política

Boko Haram segresta més de 400 dones i nens a Nigèria

Els segrestos es produeixen durant la retirada dels milicians de la ciutat de Damasak, al nord del país

El grup extremista busca perllongar l'endarreriment de les eleccions ajornades el mes passat

Els residents de la ciutat de Damasak, al nord de Nigèria, han indicat ahir dimarts per la tarda que els milicians de Boko Haram van segestrar més de 400 dones i infants mentre abandonaven la ciutat. Ho van fer mentre es retiraven de la ciutat, alliberada per tropes governamentals de Níger i Txad aquest mes. Segons el relat d'un comerciant de nom Souleymane Ali, en declaracions a Reuters, els extremistes “s'endugueren a mig miler de dones joves i nens, i van matar a uns 50 d'ells abans de marxar”.

Entre les persones segrestades també es troba la muller d'Ali i tres de les seves filles. El comerciant afirma que els fanàtics el van dir que eren “esclaves i que se'ls enduien perquè els pertanyien”. Un altre comerciant, Mohamed Ousmane, també denúncia que els militants es van emportar les seves dues dones i tres de les seves filles. Totes elles van ser capturades després que els membres de Boko Haram envoltaren i assetjaren la mesquita de Damasak, segons una dona de prop de 40 anys que s'identifica amb el nom de Fana. Aquesta va aconseguir salvar, sortosament, les seves dues filles amagant-les a casa seva.

A més, la força militar conjunta ha trobat a les rodalies de la ciutat els cadàvers d'almenys 70 persones sota un pont que sembla que va ser utilitzat per a dur a terme execucions. El tinent coronel Toumba Mohamed, comandant nigerià a càrrec a Damasak de les forces dels veïns Níger i Txad, ha confirmat les informacions provinents dels residents.

“Sense sortida possible”

El grup extremista busca establir un califat al nord de Nigèria i mira de revifar la violència per a forçar encara més l'endarreriment de les eleccions que s'havien de celebrar el mes passat. Des d'aleshores, els exèrcits governamentals de Nigèria, Txad i Níger han expulsat als militants d'una sèrie de pobles amb ofensives simultànies i conjuntes a l'estat de Borno, al nord del país. Fonts militars de Nigèria afirmen que de la vintena de localitats preses a principi de l'any a Borno pel grup armat de Boko Haram, només tres, Gwoza, Abadam i Kala Balge resten encara sota el control dels radicals. El país mira d'encarar finalment les seves eleccions ajornades que s'han de celebrar aquest dissabte.

Mentrestant, les tropes del país veí de Níger, al Nord, han distribuït aliments en un lloc cèntric on s'ha aplegat una gentada dels residents que encara hi romanen a Damasak. Després, alguns d'ells han anat a comprovar les seves pertinences i el parador dels seus familiars a les seves cases, però seguidament han tornat a refugiar-se a la sabana. “Hem vist d'allò pitjor que et pots imaginar, així que arribat a un moment determinat, no hi ha cap sortida possible”, es lamenta Ali.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia