Fruits de la terra

IGP Calçot de Valls. fruits de la terra

La ceba dolça i festiva

Les cròniques relaten que el Xat de Benaiges, un pagès de Valls, va descobrir l'elaboració del calçot. Actualment és la base de la calçotada, un àpat que no s'entendria fora del marc de celebració col·lectiva. També s'ha convertit en una base econòmica de l'Alt Camp

DOP Avellana de Reus. fruits de la terra

La negreta, la més saludable

Les terres que envolten la ciutat de Reus estan rodejades d'avellaners de gran anomenada. La varietat autòctona i més estesa és la negreta, que, a banda de ser un plaer per al paladar, té ingredients saludables que ajuden a eliminar el colesterol gràcies als seus olis.

IGP Llonganissa de Vic. fruits de la terra

La llonganissa de la Plana

La boira. És el primer que ve al cap quan es parla de la plana de Vic. A un català nascut fora d'Osona, és clar. Però aquesta boira és la causant, juntament amb els corrents d'aire fred que travessen la plana, d'una curació que converteix la llonganissa de Vic en un producte extraordinari.

DG Ratafia Catalana. fruits de la terra

La poció màgica

La ratafia és a Catalunya un licor amb fama de casolà i tradicional. En produeixen vuit destil·leries, però només dues produeixen el licor de nous a l'empara de la Denominació Geogràfica Ratafia Catalana.

DO Arròs del Delta de l'Ebre. fruits de la terra

Del verd a l'ocre

Si hi ha un producte arrelat a la terra que el produeix, aquest és l'arròs del Delta. Un conreu que des que es va començar a implantar a la zona, a final del segle XVIII, ha anat transformant una terra d'aiguamolls en un mar que va del verd a l'ocre segons l'època de l'any

DOP Oli de les Garrigues. fruits de la terra

L'oli més verd

Des dels antics molins ibers fins a la moderna maquinària de les cooperatives actuals, les Garrigues ha estat un territori d'oliveres. La introducció de l'oliva arbequina va assegurar produccions i qualitat i és la base de l'actual oli protegit DOP Oli de les Garrigues.

DO Costers del Segre. fruits de la terra

Els vins de ponent

Les terres de Lleida eren terres de vinya fins a la fil·loxera. Des de llavors, la fruita i el cereal han desplaçat la producció vitícola, fins a una lenta però segura recuperació iniciada fa dues dècades. La DO Costers del Segre, àmplia i diversa, agrupa vins d'una gran varietat.

DOP Pera de Lleida. fruits de la terra

Terra de peres llimoneres

L'horta de Lleida, al cinturó d'una conurbació de no gens dissimulades pretensions metropolitanes, té una activitat fruitera intensa i valorada arreu d'Europa. La DOP Pera de Lleida agrupa dues varietats locals (llimonera i blanquilla) i una altra de global, la Conference.

DOP Oli del Baix Ebre i el Montsià. fruits de la terra

L'oli més antic

El Baix Ebre i el Montsià són paisatges d'oliveres des de molt antic. En aquesta zona del sud de Catalunya, la principal productora d'oli del país, hi trobem les oliveres més antigues del món, sobretot a la part del riu Sénia, on hi ha exemplars que s'apropen als mil anys