Cultura

Missa i repressió

La Setmana Tràgica (i 7). 1 d’agost del 1909. Toca buscar culpables a les files del laïcisme i el catalanisme

Barcelona i suburbis viuen un diumenge tranquil. En lloc de trets, missa. En lloc de barricades, flors a la Rambla. El ban de l’alcalde anuncia que l’endemà obriran les fàbriques. I els editors dels diaris pacten amb el capità general un informe dels fets, que sortirà l’endemà idèntic a tota la premsa.

Només a última hora de la tarda desfilen dones pels carrers d’alguns suburbis demanant que els detinguts siguin posats en llibertat. El balanç global de baixes puja a 104 civils, menys d’una desena de membres de les forces d’ordre i 3 religiosos.

Ferrer i Guàrdia segueix amagat en una cova a prop de la seva masia del Masnou, d’on pensa marxar cap a França quan la vigilància policial remeti, cosa que no passarà. Durant l’agost seran empresonats 990 individus dels 1.725 detinguts. El nou governador civil, Evaristo Crespo, suspèn els diaris nacionalistes catalans, els lerrouxistes, els anarquistes i Solidaritat Obrera. A l’agost també es tancaran més d’un centenar d’escoles laiques o d’idees avançades.

L’informe del capità general insisteix que la insurrecció ha estat inspirada pel separatisme. Així doncs, la repressió apunta cap a laïcisme –ai, pobre Ferrer i Guàrdia– i cap al catalanisme. Calen culpables fàcilment identificables. El primer executat serà el nacionalista republicà Josep Miquel Baró el 17 d’agost. El seguiran Antoni Malet, Eugenio del Hoyo i Ramon Clemente. Cap d’ells ha estat acusat de manar ningú, ni ha tingut rellevància en la rebel·lió, ni és dirigent polític.

El 13 d’octubre li tocarà el torn a Ferrer i Guàrdia, a qui no salva ni la campanya internacional, ni l’oferiment del Vaticà de demanar l’indult si hi ha garanties que s’accepti. Les conseqüències polítiques de la Setmana Tràgica no seran ni la República ni la revolució, sinó un modest canvi de govern: el 21 d’octubre caurà el conservador Antoni Maura.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TEATRE

Carme Sansa capitalitza un drama sobre l’empatia entre jueus i palestins

BARCELONA
Cultura

Mor Juan Brujo, líder de la banda d’extrem metal Brujería

patrimoni

La Sagrada Família escalarà l’any que ve els 172’5 metres

Barcelona
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona