Economia

Sant Cugat del Vallès és el municipi amb els pisos més cars de l'Estat

Madrid i Sant Sebastià el segueixen en el rànquing

Sant Cugat del Vallès és el municipi amb les vivendes més cares de tot l’Estat. Trencant la tendència actual del mercat immobiliari, durant el tercer trimestre de l’any, l’habitatge lliure en aquesta localitat del Vallès Occidental s’ha encarit un 27% respecte al juny passat, fins als 4.172,9 euros per metre quadrat. Tot seguit se situen Madrid (3.842 euros per metre quadrat) i Sant Sebastià (3.831 euros per metre quadrat), segons les dades fetes públiques ahir pel ministeri de l’Habitatge.

Sant Cugat sempre s’ha situat entre els municipis amb l’habitatge més car de l’Estat, però ni de bon tros prop dels primers llocs del rànquing. “És una notícia que ens sorprèn perquè les nostres dades indiquen que el preu del metre quadrat està estancat”, diuen des de l’Ajuntament. Experts consultats, però, explique que la sortida al mercat en els últims mesos de promocions en nous barris residencials cotitzats ha pogut empènyer a l’alça la mitjana.

L’experiència
“Hauríem de veure com es fan les estadístiques, però la meva experiència professional em diu que avui en dia és difícil trobar alguna cosa per sota dels 3.500 euros per metre quadrat en el municipi i la mitjana jo la col·locaria en els 5.000 euros”, assegura Sebastià Orobitg, gerent de l’agència immobiliària Look & Find a Sant Cugat. La urbanització de noves àrees residencials, com el Turó de Can Mates, La Guinardera o Vullpalleres, suposarà en els propers anys la sortida al mercat de 4.000 habitatges nous a la localitat del Vallès Occidental. “Està costant vendre els pisos perquè els barris no estan consolidats i el preu del metre quadrat és elevat”, afegeix Orobitg. Aquest professional del mercat residencial defineix el perfil del comprador a Sant Cugat com el d’un cap de família que finança la compra amb una primera vivenda i que busca en la localitat promocions de qualitat amb zones verdes i amb bones comunicacions amb Barcelona i l’aeroport.

Contrast
El fort encariment que s’ha donat a Sant Cugat contrasta amb l’estancament experimentat en el conjunt de Catalunya, on el cost del metre quadrat s’ha elevat tan sols un 0,6% en el tercer trimestre respecte al passat mes de juny, mentre que la mitjana en tot l’Estat ha estat del 0,3%. En els últims dotze mesos l’alça al mercat català ha sigut del 5,4%, una xifra molt similar al conjunt de l’Estat.
Segons les dades fetes públiques ahir pel ministeri de l’Habitatge, aquestes taxes de creixement tan moderades no es donaven des del primer semestre del 1998. “Estem davant d’un procés d’aterratge suau dels preus de l’habitatge, però no en un context de caigudes dràstiques que posin en perill el sector”, va assegurar ahir el director general d’Arquitectura i Política d’Habitatge, Rafael Pacheco, en la presentació de l’índex de preus.

Malgrat aquestes tranquil·litzadores declaracions, en alguns municipis catalans s’han començat a reflectir durant el tercer trimestre descensos importants en els preus respecte al juny, com a l’Hospitalet de Llobregat (-3,9%), Sant Joan Despí (-4,2%), Blanes (-8,5%), Olot (-7,6%) o Cambrils (-5%), que en alguns casos –com a Blanes o Olot– s’estenen interanualment, és a dir, de setembre a setembre.

El govern central, però, confia que el preu de l’habitatge tindrà a partir d’ara una evolució similar al creixement de la inflació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mig miler de persones demanen reduir la jornada i acabar amb la “precarietat” al sector turístic

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA