Opinió

Ombres d'estiu

El misteri d'una novel·la

Ahir, en què tampoc no vaig somiar que tornava a Manderley, vaig encetar aquesta sèrie d'ombres explicant que acabava de llegir Matar un rossinyol, la novel·la de Harper Lee de la qual coneixia la trama a través de l'adaptació cinematogràfica amb Gregory Peck, que va encarnar noblement Atticus Finch, l'advocat que, contrariant els seus conciutadans blancs d'una població del sud dels EUA a mitjans dels anys trenta del segle passat, defensa un home negre perquè li ho dicta la consciència i, durant el judici, afirma que hi ha una institució al seu país en què tots els homes són iguals: els tribunals de justícia. Tanmateix, la decisió del jurat ho contradiu. Malauradament, tant al país d'Atticus com als altres, continua sense haver-hi una justícia que sigui igual per a tothom i que, a més de reconèixer formalment que tots els homes (i dones) som iguals als seus tribunals, actuï en conseqüència. Hauria de ser així, però no ho és. En tot cas, a través del punt de vista de la seva filla, Scout, Finch és un model de conducta moral. Ahir mateix m'hi vaig referir com a l'estimat Atticus. Ho podré continuar fent?

M'explicaré. Fins ara Harper Lee era l'autora d'una sola novel·la. Allò que no vaig escriure a la primera ombra és que si, finalment, he llegit Matar un rossinyol és degut a la curiositat pel que fa a una altra novel·la de Lee que, inèdita durant més de 55 anys, acaba de publicar-se: Vés i aposta un sentinella. Ambientada a mitjans dels últims anys cinquanta, semblaria una seqüela de Matar un rossinyol, però va ser escrita abans: l'editora va aconsellar a l'autora que posés més èmfasi en els records d'infantesa de Scout, alter ego de la mateixa Lee, i va sortir-ne una altra novel·la. La hipotètica primera versió ha reaparegut i s'ha publicat. Així ho ha explicat l'advocada de Harper Lee, que no ha dit res. De fet, reclosa a la seva ciutat, Monroeville, on ara viu en una residència, fa 50 anys que no fa declaracions. Hi ha molts dubtes sobre Vés i aposta un sentinella. He començat a llegir-la i, pel que se n'explica, no sé si podré continuar estimant Atticus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia