Política

congrés dels diputats

decalaracions de Margallo

Margallo nega que hagi promès diners a cap país

L'exministre admet que ha fet un esforç ingent per contrarestar la campanya exterior de la Generalitat

L'exministre d'Afers Exteriors José Manuel García Margallo ha negat aquest divendres que el govern espanyol oferís diners ni cap intercanvi tangible a canvi que tercers països expressessin públicament la seva oposició al procés català i ha situat aquesta tasca en el context de les relacions diplomàtiques entre estats. En declaracoins a RAC1, l'exministre ha afirmat que no es tracta de “favors de prestació i contraprestació” i ha afegit que “tots els països del món posen sobre la taula la defensa dels seus interessos nacionals”. Segons Margallo, els “favors” han consistit en “donar informació i demanar comprensió en les nostres postures”. D'altra banda, l'exministre ha reconegut l'esforç ingent per contrarestar la campanya exterior de la Generalitat i ha afegit que va ser una qüestió prioritària des del primer dia que va assumir el ministeri d'Exteriors.

Després de les polèmiques declaracions de l'exministre d'Afers Exteriors a un programa de 13 TV, Garcia Margallo ha precisat a RAC1 que no va haver-hi cap intercanvi de diners a canvi dels pronunciaments dels estats contra el procés i només va demanar “comprensió” quan aquests països se li adreçaven per demanar-li la seva opinió. L'exministre ha admès que va començar a fer gestions “des del minut1”, tot i que s'ha negat a precisar amb quins països va tractar. “Sempre que se'ns ha preguntat per aquest tema hem fet una explicació sobre la base d'uns arguments que són públics, no hi ha res secret”, ha assenyalat.

“De la mateixa manera que aquests dies hem vist un desplegament molt important de Mas a Oxford i Harvard, nosaltres hem fet el mateix. Ningú no pretendrà que nosaltres no exposem quines són les nostre raons i quin és l'ordre constitucional espanyol”, ha justificat Margallo en declaracions a RAC1. “Hem fet un gran esforç i espero que se segueixi fent”, ha continuat.

D'altra banda, l'exministre ha assegurat que no va percebre que alguna cancelleria fos més comprensiva amb el procés català i que només es limitaven a contrastar la informació que els arribava, com per exemple, ha dit, “jo feia quan m'arribava una posició sobre el referèndum escocès”.

Per últim, García Margallo ha comentat que li sembla “molt bé” que les declaracions que va pronunciar aquesta setmana les puguin portar a la Fiscalia, a les corts o “on vulguin”. “Els donaré les explicacions pertinents”, ha subratllat l'exministre, que ha dit que “mai” s'ha negat a donar explicacions i estarà “encantat” a comparèixer al Congrés, en cas que prosperi la demanda que van fer aquest dijous ERC i el PDeCAT.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona