Política

Puigcercós deixa el govern "per reforçar el partit"

Eleccions 9 de Març

El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, ha trucat aquest dilluns al matí al president de la Generalitat, José Montilla, per anunciar-li la seva dimissió al govern com a conseller de Governació i Administracions Públiques.
Puigcercós, que ho ha anunciat a la premsa després d'una reunió amb l'executiva nacional del partit, ha justificat que vol dedicar-se al partit per "redreçar-lo" i "fer un esforç per sumar", tot i que ha remarcat que l'acord de govern es mantindrà.

El número dos dels republicans també ha anunciat que el congrés nacional del partit s'avançarà al pròxim mes de juny, en comptes de fer-ho a la tardor, en la qual es decidiran els alts càrrecs, president i secretari general.

Puigcercós ha comparegut acompanyat del president, Josep-Lluís Carod-Rovira, i del candidat al Congrés, Joan Ridao, que han assumit els "mals resultats" i els han atribuït al "vot útil anti-PP". Carod ha dit també que, per la seva banda, seguirà al govern per garantir "l'estabilitat".

4 hores de reunió
Després de quatre hores de reunió, en una compareixença, davant una gran expectació mediàtica, que s'ha retardat fins a dues ocasions, i després que Ridao tornés a analitzar, com ja va fer anit durant el seguiment de la nit electoral, la pèrdua de cinc dels vuit diputats, Puigcercós s'ha plantat davant del micròfon per anunciar una reacció que s'esperava que fos contundent. "He trucat al president de la Generalitat i li he comunicat la decisió de deixar el govern per dedicar-me al partit", ha dit, tot afegint que ha estat una decisió "consensuada" amb els membres de l'executiva.

Puigcercós ha explicat que aquesta decisió és fruit, precisament, de l'objectiu de "redreçar i fer un esforç en el sí del partit per sumar", i que obeeix a una doble voluntat. D'una banda, "consolidar l'acord estratègic de govern", tot assegurant-ne l'estabilitat, i per l'altra, "fer un cop de timó a nivell de partit" i crear les condicions adequades per tenir un "procés congressual saludable i positiu" per al partit.

Joan Puigcercós ha afegit que aquesta tarda es reunirà amb Montilla i ha remarcat que "ERC té un acord de govern que pensa respectar", tant el programa com els objectius i el Pacte d'Entesa, i ha ofert tot el seu "suport" als companys de govern perquè aquest tingui "estabilitat". "És la millor decisió en aquests moments", ha afegit.

El líder republicà ha anunciat també l'avenç del congrés nacional d'ERC, previst per a la pròxima tardor, al mes de juny. Amb aquest avançament la direcció del partit pretén "redefinir programes" i "millorar-los". Precisament els sectors crítics del partit, Reagrupament i Esquerra Independentista, liderats per Joan Carretero i Uriel Bertran, respectivament, demanaven des de fa mesos l'avançament d'aquest Congrés, com també, en el cas dels primers, separar els càrrecs del govern dels del partit.

Carod: "Jo sóc el del govern"
Carod-Rovira, l'últim a parlar, ha dit tot just col·locar-se davant el faristol: "Jo sóc el del govern". Amb aquestes paraules, Carod ha volgut garantir l'estabilitat al govern de la Generalitat i ha donat suport a la decisió de l'executiva i de Puigcercós, tot afirmant que ERC "és un partit seriós" però que ha de "recuperar la capacitat de confiança". "ERC va signar un acord de legislatura que pensa complir fins al final", ha afegit.

Carod ha dit que comença ara un "cicle nou" amb l'horitzó al mes de juny amb el pròxim congrés, i ha apostat per afrontar-lo amb la "màxima capacitat d'unitat". El número u dels republicans ha considerat que només amb aquestes dues decisions ERC serà "útil al conjunt de la societat catalana".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.