Política

ERC veu una rectificació de CiU en el finançament amb la tria de Tremosa

L’elecció de Ramon Tremosa com a cap de llista a les eleccions europees és un element clau en el pols que CiU i ERC han posat en marxa de cara als comicis, que els partits tenen clar que seran plenament interpretables en clau nacional, sobretot tenint en compte que només faltarà un any i mig per a la convocatòria al Parlament i que és una incògnita com acabaran els debats del finançament i la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. La tria de l’economista per part de la federació nacionalista no ha agradat a la direcció d’Esquerra, perquè podria ser un element decisiu perquè els marxi part de l’electorat més descontent, però públicament els dirigents republicans eviten càrregues excessives. Entre altres coses, perquè continuen insistint en la proposta d’una candidatura catalanista, amb l’objectiu que sigui CiU qui digui públicament que la rebutja.

I és precisament aquesta proposta el que serveix als republicans per afirmar sense reticències i amb un punt d’ironia que Tremosa seria un excel·lent candidat d’aquesta llista unitària. “Va ser molt crític amb el pacte entre Mas i Zapatero per desbloquejar l’Estatut, especialment pel que fa al model de finançament que van acordar”, va recordar ahir el secretari general d’ERC, Joan Ridao, que dirigeix les negociacions amb els partits i la designació del candidat, que no es descarta que torni a ser Bernat Joan, actualment secretari de Política Lingüística. “Tremosa va coincidir més amb ERC que amb CiU”, va manifestar Ridao durant la roda de premsa posterior a l’executiva d’ahir. Tot plegat va servir al secretari general per dir que ara Convergència i Unió està “rectificant, ni que sigui tàcitament”.

Malgrat que haurien preferit un altre candidat, els republicans consideren que el perfil de Tremosa –que es va alinear amb Joan Carretero en la pugna interna– no els fa tant de mal com el d’Alfons López Tena, un dels noms que més han sonat les últimes setmanes i que ha estat en contacte amb un bon grapat de militants republicans, convidat per diverses agrupacions locals. Membres de la direcció d’Esquerra consideren que López Tena –conseller nacional de CDC declaradament independentista– connecta molt amb l’electorat d’Esquerra, cosa que creuen que no passa amb l’economista en la mateixa intensitat.

El mateix escenari
Després de nombroses converses amb diversos partits nacionalistes de l’Estat, la direcció d’Esquerra comença a fer-se a la idea que l’escenari no serà gaire diferent del de l’última convocatòria i que les possibilitats que prosperi una “coalició de coalicions” són minses.

En la línia de donar-ne una de freda i una de calenta als convergents, Ridao va criticar que CiU “només es recordi del sobiranisme quan hi ha europees”, alhora que va considerar que això hauria de facilitar l’acord per a una llista conjunta catalanista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

El GGPJ convoca una reunió davant les crítiques al jutge que investiga Begoña Gómez

barcelona
judicial

L’ANC i els CDR es mobilitzaran el 9J per l’empresonament d’Abel Mora

barcelona
ELECCIONS EUROPEES

Els neerlandesos voten avui amb l’ultradretà PVV i l’esquerra com a favorits

BARCELONA
política

La llei d’amnistia es publica al Butlletí Oficial de les Corts

barcelona
guerra a gaza

Espanya se suma a la causa de Sud-àfrica contra Israel per genocidi en el TIJ

barcelona
política

ERC rebutja fer una llista unitària independentista en cas de repetició electoral

barcelona
guerra a gaza

Almenys 35 morts en un atac israelià contra una escola de l’ONU a la Franja

barcelona
guerra a gaza

Dimiteix el jutge que representava Israel en el cas de genocidi davant la Haia

barcelona
80 ANYS DEL 'D-DAY'

Un desembarcament que ressona avui

Caen (Normandia)