Política

el contrapunt

Guerra oberta a CiU

Unió carrega contra CDC pel que qualifica d'“ingerències inadmissibles”

Les crítiques dels alcaldes convergents de Mataró i Figueres a Duran, font del conflicte

Ultimàtum de Sánchez Llibre als seus socis

El conflicte a CiU s'endureix. Les crítiques dels alcaldes convergents de Figueres i Mataró –Marta Felip i Joan Mora, respectivament– al líder socialcristià, Josep Antoni Duran, van suscitar una sortida en tromba d'alts dirigents d'Unió, que van carregar amb duresa contra els seus socis de federació pel que consideren “ingerències inadmissibles”, tal com les va definir el conseller d'Agricultura i president del consell nacional d'UDC, Josep Maria Pelegrí. El portaveu adjunt de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, va anar més enllà quan va instar CDC a forçar la rectificació dels dos alcaldes per evitar que “això no vagi a més”. El sobtat augment de la tensió en les relacions entre els dos socis de la federació arribava en la vigília de la transcendental reunió que CDC i ERC han de celebrar avui per intentar tancar un acord sobre el full de ruta que, tal com va avançar dimecres aquest diari, sembla imminent. El vicesecretari general d'Unió, Toni Font, es va referir a aquesta qüestió per subratllar que el seu partit només negociarà el full de ruta amb CDC. “Som un partit sobirà i no anirem a remolc de ningú”, hi va afegir el número tres del partit, que va recordar que serà la militància la que decidirà el futur de partit en la consulta interna prevista pel 14 de juny.

La cúpula convergent va evitar respondre ahir a l'ofensiva d'UDC, que al vespre va emetre un comunicat signat per tots els electes del partit al Congrés i al Senat, en què expressaven el seu reconeixement i un suport absolut a la figura de Duran Lleida. En la missiva alerten que la dinàmica encetada per quadres de Convergència “només vol provocar una separació irreversible que seria negativa per a Unió i també, i molt, per a CDC, i sobretot per a Catalunya”.

Crítiques a Duran

El detonant de la topada van ser unes declaracions de l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, que en una entrevista al diari Ara afirmava que Unió com a partit no és un problema, però que “Duran podria ser-ho”. La reacció va ser virulenta i va ser en cadena. Josep Maria Pelegrí va obrir el foc des d'Aitona (Segrià), on va assegurar que “és pesat i injust que es digui que Duran va en una direcció i Unió, en una altra; això no existeix”. L'agrupació del partit a Figueres va exigir una rectificació a l'alcaldessa, a la qual van acusar “de perjudicar el procés i la candidatura que lidera”.

Gairebé al mateix temps que parlava Pelegrí, l'alcalde convergent de Mataró, Joan Mora, s'afegia a les crítiques a Duran, i demanava que no se'l deixi repetir com a cap de llista de CiU a les eleccions espanyoles. “No podem tenir al capdavant del Congrés dels Diputats algú que té dubtes; Duran és un monstre polític i el respecto, però està una mica fora de joc”, va assenyalar a la Xarxa. Les declaracions de Mora, que no aspirarà a la reelecció i a qui el comitè executiu d'Unió a la capital del Maresme va instar al vespre a rectificar, van acabar de provocar una tempesta de final imprevisible que també es va fer notar, com és habitual, a les xarxes socials. L'eurodiputat Francesc Gambús i el senador Salvador Sedó van ser només alguns dels electes d'UDC que van criticar Marta Felip i Joan Mora a través del Twitter. “@ciuduran va guanyar 6 diputats el 2011. Alcalde Mataró @joanmoraboch vol renúncia Duran. Mas en va perdre 12. També vol la seva renúncia?”, va afirmar Sedó en una de les piulades que va dedicar a l'assumpte.

Sánchez Llibre, indignat

Des de Madrid, un irat Sánchez Llibre remarcava que UDC “ha estat, és i serà un soci fiable” i qualificava d'“inadmissibles” i “impresentables” les declaracions dels dos alcaldes. “Per molt que critiquin Duran, Unió i Duran són la mateixa cosa; som un partit sobirà, volem prendre les decisions nosaltres mateixos i no volem ser tutelats per determinades persones com ara les dues que han fet aquestes declaracions”, va sentenciar.

LES FRASES

No podem tenir al capdavant del Congrés dels Diputats algú que té dubtes
Joan Mora
alcalde de mataró per cdc
És injust que es digui que Duran va en una direcció i Unió, en una altra
Josep Maria Pelegrí
president del consell nacional d'unió
Les declaracions són impresentables. Que rectifiquin perquè això no vagi a més
Josep Sánchez Llibre
portaveu adjunt de ciu al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.