Política

Pacte antisobiranista a la Paeria

El PSC i C's signen un acord polític per posar la Paeria contra tot allò que alteri “l'ordre constitucional” i retornar al bilingüisme

A canvi, C's vota amb el PSC punts clau del cartipàs

A canvi, C's ha donat suport a punts sensibles del cartipàs

El PSC ja ha trobat soci a la Paeria. En la primera votació important del mandat, Àngel Ros s'ha ajudat de Ciutadans per esquerdar el bloc que aquests dies havien format tots els grups de l'oposició excepte el PP (CiU, C's, ERC, Crida per Lleida i Comú) per imposar algunes mesures de transparència, fiscalització de l'acció de govern, participació i limitació de càrrecs a través d'esmenes al cartipàs municipal, que regula el funcionament del consistori durant el mandat i que es va aprovar ahir.

Finalment, Ciutadans ha ajudat els socialistes a tirar enrere algunes d'aquestes mesures, i alhora ha formalitzat un pacte polític amb el PSC que, entre altres coses, blinda la Paeria respecte del procés sobiranista català, evita els símbols polítics als espais públics (en referència a les estelades) i modifica el reglament d'usos lingüístics de l'Ajuntament, que ara té el català com a llengua preferent de les comunicacions de la Paeria. El compromís dels dos partits és ara retocar el reglament per adequar-lo a la sentència del TSJC que rebutja el caràcter preferent del català a les administracions públiques, i adequar-lo “al principi de cooficialitat d'acord amb les lleis vigents”.

Ciutadans ha aconseguit imposar el seu criteri sobre el procés sobiranista, la llengua i la simbologia i, a canvi, ha permès al PSC tirar endavant alguns punts del cartipàs que l'oposició amenaçava de bloquejar-li, com ara el nomenament de càrrecs de confiança –entre ells, el del cap de gabinet, en què repetirà el seu gendre, José Crespín– i les tinències d'alcaldia, que l'oposició volia limitar. Ciutadans i el PP han votat a favor del PSC en aquests punts.

Al PSC, però, no li ha sortit bé un punt de la jugada: el desmantellament immediat de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU). C's li ha donat suport, però el PP, que no ha intervingut en les negociacions entre els dos partits, no ho ha fet i ha permès que l'oposició imposi el seu criteri, ja que vol que l'EMU se sotmeti abans a una auditoria.

Els imputats, a dimitir

L'acord polític entre el PSC i C's es va presentar ahir al matí, minuts abans de la celebració del ple del cartipàs, i inclou també referències genèriques a un major impuls de la transparència i la regeneració democràtica. Un d'ells podria afectar l'alcalde Ros: l'obligació de qualsevol càrrec de dimitir en cas de resultar imputat. La fiscalia anticorrupció està investigant la Paeria per un presumpte tracte de favor a la concessionària de la discoteca Larida i pel suposat mal ús de les dietes i els contractes denunciat per l'exprimera tinenta d'alcalde Marta Camps.

“S'han tret la careta”

El pacte va centrar les crítiques de la resta de grups de l'oposició, a excepció del PP, durant el debat del cartipàs. El líder de CiU, Antoni Postius, va lamentar que el nou “bloc constitucionalista” format a la Paeria pel PSC i C's tirés enrere, amb l'ajut del PP, mesures pactades entre l'oposició, com ara la limitació del nombre de tinències d'alcaldia, i va agrair a Àngel Ros i al PSC de Lleida que “s'hagin tret per fi la careta i diguin clarament que en aquests moments del país ells estan amb Espanya”. Carles Vega, d'ERC, va considerar la líder de Ciutadans, Ángeles Ribes, “la quarta tinenta d'alcalde”, i va dir que vol actuar “com la nova subdelegada de l'Estat a Lleida”. Vega va retreure que l'acord del PSC i C's qualifiqui de “fer política” situar la Paeria a favor del procés de la independència, com pretenien CiU, ERC i Crida a través d'una esmena que no va prosperar, i en canvi es vulgui “fer creure que fer unionisme a la Paeria no és política”. “Vostès semblen seguir aquella frase de Franco: facin com jo, no es fiquin en política.”

El portaveu de Crida per Lleida, Pau Juvillà, va qualificar d'“indignant” el pacte del PSC i C's, i va anunciar que el seu grup continuarà treballant per fer de Lleida “la capital de la Catalunya interior, relligant el territori, teixint relacions amb la Franja de Ponent i sent una ciutat clau als Països Catalans”. Des del Comú, també van lamentar que C's hagi reculat respecte a alguns elements de transparència i limitació de càrrecs a què s'havia compromès amb l'oposició.

“Ensomniaments”

La líder de Ciutadans, Ángeles Ribes, va acusar aquests grups de “voler fer política en el cartipàs i defensar ensomniaments polítics irreals en la política municipal”, a més de voler-los “arrabassar la llibertat” mitjançant el procés independentista que defensen aquests grups.

La primera tinenta d'alcalde, Montse Mínguez, va ser l'encarregada de defensar la posició del PSC i ho va fer recordant a CiU i a la resta de grups sobiranistes: “El PSC no és independentista, no ens amaguem”, i va situar l'acord amb Ciutadans en l'àmbit d'aconseguir “una major transparència i innovació” en el funcionament del cartipàs municipal. Mínguez va defensar la voluntat de diàleg i obertura dels socialistes pel fet d'haver donat suport a la majoria d'esmenes al cartipàs presentades per l'oposició. Els populars van donar suport als punts del cartipàs aprovats pel PSC i C's, però en alguns punts concrets la seva abstenció va impedir que prosperessin. Entre aquests, el desmantellament immediat de l'EMU.

El bloc format pel PSC i C's no suma la majoria absoluta si no és amb la participació dels dos regidors del PP. Des d'aquest grup, Dolors López va evitar les referències directes a l'acord i va centrar els seus dards en els partits sobiranistes per voler portar debats de la política nacional al ple de la Paeria i al debat del cartipàs.

Noves comissions

Finalment, el cartipàs aprovat ahir redueix de catorze a set el nombre de regidories; a més, es creen els consells territorials de barri, en què tindran representació també els grups de l'oposició, així com una comissió de transparència i control que serà presidida de manera rotatòria per l'oposició, i una altra per a l'Horta.

Els grups de l'oposició han aconseguit la pretensió de poder ser presents en les reunions de la junta de govern, però la retirada de C's del bloc que formaven no ha permès aprovar la pretensió de fer les comissions informatives obertes al públic.

El nombre de tinents d'alcalde, que l'oposició volia limitar a tres, continuarà sent una capacitat lliure de l'alcalde, que ho aprovarà per decret pròximament. C's també ha votat en contra de la proposta de l'oposició d'incrementar el control de l'ús de vehicle oficial i de suprimir el servei d'escorta de l'alcalde si no és que ho recomanessin el ministeri o la conselleria d'Interior.

L'alcalde de la capital del Segrià es va mostrar molt satisfet d'un nou cartipàs que considera un salt endavant en “transparència, eficiència i control de la gestió”, i va destacar la reducció que significa en estructura directiva i en una major fiscalització de l'acció de govern.

C's i el PP, que han votat a favor de bona part dels punts del cartipàs, van destacar també l'increment de participació ciutadana i de control de la gestió, mentre que la resta de l'oposició, tot i reconèixer que algunes demandes seves havien estat escoltades, van lamentar que no s'hagués anat a fons en reducció de càrrecs eventuals i de despeses.

LES FRASES

El cartipàs reflecteix la pluralitat de la Paeria, i hem acceptat un 90% d'esmenes de l'oposició
Àngel Ros
alcalde de lleida, del psc
No es pot subvertir l'ordre constitucional; si volen la independència, hauran de canviar les lleis
Ángeles Ribes
cap del grup municipal de ciutadans
Àngel Ros i el PSC s'han tret per fi la careta, s'han situat amb Espanya
Antoni Postius
cap del grup municipal de ciu
Usen el cartipàs per fer pactes unionistes, i això també és polititzar la Paeria
Carles Vega
Cap del grup municipal d'erc
És indignant, es ven la Paeria a l'unionisme per poder aprovar els càrrecs del cartipàs
Pau Juvillà
Cap del grup municipal crida per lleida
No som indiferents ni ens amaguem, estem en contra de la independència
Montse Mínguez
portaveu del grup municipal del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.