Política

“Àngel Rubio, dimissió!”

Tres mil persones omplen la plaça Paeria contra el que denominen “pacte de la vergonya” entre el PSC i Ciutadans

Clam contra “la línia vermella” que ha creuat l'alcalde Ros “en vendre's la llengua”

Els termòmetres van fregar els quaranta graus, però la intensa calor que va fer ahir a Lleida no va acovardir les més de 3.000 persones que es van concentrar davant de la Paeria contra el “pacte de la vergonya”. Així van definir l'assemblea territorial de Lleida de l'ANC, Òmnium Lleida-Ponent, la Plataforma per la Llengua, l'Associació de Municipis per la Independència i Súmate l'acord polític entre el PSC i C's a l'Ajuntament de Lleida. “No farem ni un sol pas enrere”, advertia Dolors Ciutat, de l'ANC. A la plaça, consignes demanant la dimissió d'Àngel Ros, acusant-lo de “botifler” i, finalment, la que les condensava: “Àngel Rubio, dimissió!”

“S'ha creuat una línia vermella difícil de justificar que amenaça de trencar la cohesió social”, van lamentar els organitzadors de la concentració. Al seu parer, “Àngel Ros s'ha venut la llengua i el país pel poder” i fa bona la màxima segons la qual “en política tot s'hi val”. Un fort aplaudiment va fer interrompre la intervenció de Dolors Ciutat quan va animar els ciutadans a sumar-se “a la desobediència pacífica”. “No volem que se'ns amagui la història, com passava abans. Però també volem escriure el nostre futur. I volem fer-ho en català”.

Un dels punts del pacte entre el Partit dels Socialistes i Ciutadans que més controvèrsia ha generat és el que “sota una suposada neutralitat ideològica de l'espai públic” impedeix, “l'exhibició d'estelades o altres símbols independentistes”. Ahir se'n va penjar una a la façana del palau de la Paeria poc abans que s'advertís que “impedir i limitar l'ús de simbologia a la via pública vulnera clarament drets democràtics tan fonamentals com la llibertat d'expressió, la llibertat de manifestació i la llibertat ideològica, en una mena de versió local de la llei mordassa”. Era el torn de Xavier Eritja, que arribat a aquest punt va haver d'interrompre la lectura del manifest. Crits de “Ros, dimissió”, “Ros, botifler”, “fora Ciutadans” i molts aplaudiments.

També es va lamentar que l'equip de govern es comprometés a modificar el reglament d'usos lingüístics “d'acord amb els principis de cooficialitat” i “conforme a les lleis vigents i les diferents resolucions judicials” perquè “l'Ajuntament de Lleida, que encara té pendent d'aplicar diversos articles de la llei de política lingüística”, dóna “suport explícit a la discriminació del català, assumint la política de Ciutadans”, segons la qual “el castellà pot ser llengua d'ús preferent en qualsevol Ajuntament espanyol, però en canvi no és possible que el català ho sigui allà on és llengua pròpia”. Això, consideren, “reforça l'afirmació que hi ha llengües de primera i llengües de segona”. Igualment, es considera “greu” que Ros es comprometi “a no impulsar, donar suport o subscriure la incorporació de Lérida –en referència a la versió castellana de l'acord, en què no s'emprava el topònim oficial– a l'Associació de Municipis per la independència”. Tenint en compte que Lleida “mai n'havia format part” des que aquesta entitat es va constituir el 2011. Que aquest punt s'inclogués al pacte es considera un intent de “blindar descaradament el rebuig al procés sobiranista”. Un procés que ahir va aconseguir tornar a mobilitzar els lleidatans.

“Comença la campanya pel 27-S”

“Avui ha començat la campanya pel 27-S”. El president d'Òmnium Lleida-Ponent, Xavier Eritja, feia aquesta valoració de la multitudinària concentració que va tenir lloc ahir a Lleida. “Som un poble cohesionat. El 27-S votarem independència... i guanyarem!”, afegia Cèlia Argilés, de l'Assemblea Nacional Catalana. Però, recordava, “necessitarem tots els vots”. El cert és que Convergència Democràtica de Catalunya, la CUP, Demòcrates per Catalunya, Esquerra Republicana, Iniciativa per Catalunya, Moviment d'Esquerres i Unió Democràtica de Catalunya –formació que va ser xiulada i aplaudida alhora– van donar suport a la protesta d'ahir a Lleida. “Sort que estàvem adormits, perquè aquí no s'hi cap”, va deixar anar Dolors Ciutat, de l'ANC. Amb la plaça de la Paeria plena, centenars de persones van omplir el tram de carrer Major que va cap a la plaça Sant Francesc, així com els porxos que donen a la plaça de Sant Joan. Els ventalls dissenyats per l'artista Josep Maria Maya que es repartien gratuïtament van fer més suportable la xafogor d'una concentració en què hi va haver música reivindicativa del cantautor Joan Baró i una estelada de record que va quedar penjada a la façana de la Paeria poc abans de la lectura del manifest.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia