Política

Suport redoblat a Kíiv mentre Putin endureix les amenaces

Von der Leyen promet a Ucraïna més integració del país en la Unió Europea i anuncia que s’enllestirà aviat el desè paquet de sancions contra Moscou

El Kremlin torna a evocar la possibilitat de recórrer a l’arsenal nuclear

“La resposta [als tancs Leopard] no es limitarà a l’ús de blindats”

Brussel·les va revalidar ahir el seu suport a Ucraïna amb una proposta de major integració a la Unió Europea (UE) mentre el país continua avançant cap a la seva futura adhesió, i un nou paquet de sancions a Rússia –el desè– coincidint amb el primer aniversari de la guerra, el pròxim 24 de febrer.

El missatge el va llançar la cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en presència del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Kíiv, a on va viatjar acompanyada d’una quinzena de membres del col·legi de comissaris.

Avui hi ha prevista a la capital ucraïnesa una cimera bilateral en què, a més de Zelenski i Von der Leyen, hi participarà el president del Consell Europeu, Charles Michel. El Consell ja va aprovar ahir 500 milions d’euros més en ajuda militar a Ucraïna, una xifra que eleva el suport comunitari a la defensa del país a 3.600 milions.

El Consell també va donar llum verd a una partida de 45 milions per a la formació de fins a 30.000 efectius militars ucraïnesos. Les mostres de solidaritat de la UE arriben enmig d’una escalada de la tensió a mesura que s’acosta l’aniversari de la guerra. Des de Volgograd –antiga Stalingrad–, en un acte commemoratiu del 80è aniversari de la victòria soviètica sobre l’Alemanya nazi en la batalla en aquesta ciutat, el cap del Kremlin, Vladímir Putin, es va referir ahir a l’anunciada entrega de carros de combat Leopard a Ucraïna assenyalant que la història es repeteix: “És increïble però és un fet.” “Tornem a estar amenaçats per tancs alemanys Leopard”, va afirmar el cap del Kremlin mentre donava a entendre que podria anar més enllà de les armes convencionals i recórrer a l’arsenal nuclear. “Els que confien a derrotar Rússia al camp de batalla sembla que no entenen que una guerra moderna amb Rússia serà molt diferent per a ells”, hi va afegir. “Nosaltres no enviem els tancs a les seves fronteres, però tenim els mitjans per donar-hi resposta. I [la resposta] no es limitarà a l’ús d’equips blindats. Tothom ha d’entendre això.”

Prèviament, el ministre rus d’Afers Estrangers, Serguei Lavrov, havia replicat a la demanda ucraïnesa als europeus de míssils de llarg abast assegurant que Rússia no s’aturarà al Donbass i al sud d’Ucraïna si Kíiv rep aquest armament.

Els ucraïnesos, per la seva banda, estan convençuts que Rússia està preparant una gran ofensiva pels volts del dia 24 amb fins mig milió de soldats mobilitzats.

“Estan realitzant activament tasques de reconeixement, preparant-se per a una ofensiva en certes direccions”, van confirmar ahir fonts de l’estat major general d’Ucraïna.

Orbán continuarà comprant gas rus tot i el sobrecost

Hongria vol mantenir les compres de gas rus a llarg termini sense tancar la porta a altres fonts de subministrament. Ho va reiterar ahir malgrat que compra molt per sobre del preu de mercat actual.

Suècia i Finlàndia mantenen l’ingrés conjunt a l’OTAN

El primer ministre suec, Ulf Kristersson, i la seva homòloga finlandesa, Sanna Marin, van reiterar ahir el compromís d’avançar plegats en el procés d’adhesió a l’OTAN tot i el vet turc a Estocolm.

Els refugiats a Europa són ja més de 8 milions

El nombre de refugiats ucraïnesos en altres països europeus des de la invasió russa ha superat la barrera dels 8 milions, segons un balanç actualitzat divulgat ahir per l’agència de l’ONU Acnur.

Més detinguts del grup que es lucrava amb l’exèrcit

Ucraïna va informar ahir de la detenció de cinc individus més de la xarxa que subministrava aliments a les forces armades a preus inflats, mètode amb el qual van obtenir més d’1 milió d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia