Política

Rajoy preveu intervenir la Generalitat, si cal

El president recorda que l'Estat té mecanismes “que mai s'han hagut d'usar”, en referència a l'article 155

“El nostre Estat té mecanismes suficients també per fer front a aquesta situació. És cert que mai fins ara hem hagut d'emprar-los perquè mai fins ara hi ha hagut una deslleialtat així d'una administració contra la llei sobre la qual es fonamenta la seva legitimitat.” Amb aquesta frase, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, feia ahir una referència implícita a la intervenció de la Generalitat de Catalunya que preveu l'article 155 de la Constitució en cas que un govern autonòmic “no compleixi les obligacions de la Constitució” o “atempti greument contra l'interès general d'Espanya”.

Per recórrer al 155, però, primer s'hauria de requerir prèviament el president de la Generalitat i, si aquest fes cas omís, aprovar la intervenció per majoria absoluta del Senat. El president espanyol revelava el pla ahir en el fòrum La España necesaria del diari El Mundo. En el seu discurs explicava que es recorreria a aquests mecanismes mai usats fins ara en cas que “la legalitat constitucional sigui, finalment, agredida”.

Evidentment, encara no és el cas ni tan sols si s'aprova dilluns al Parlament català la declaració independentista. Sobre els plans preparats pel govern del PP per afrontar el repte independentista, Rajoy només va reafirmar que el seu executiu ja ha decidit recórrer al Tribunal Constitucional contra la declaració un cop sigui aprovada “perquè tenim constància que se celebrarà el ple”. Abans d'actuar, però, Rajoy informarà els líders dels partits espanyols amb què s'ha reunit els últims dies.

Rajoy va valorar positivament les reunions amb aquests líders, tot i la posició “diametralment oposada” a la seva de Pablo Iglesias (Podem) i Alberto Garzón (IU) pel fet de ser favorables al dret a l'autodeterminació de Catalunya. Rajoy va defensar que ni el seu govern ni els anteriors han fet res que justifiqui la “deslleialtat i el desafiament permanent en què s'han instal·lat des de fa temps els responsables de la Generalitat de Catalunya”.

LES FRASES

L'Estat té mecanismes [...] que mai fins ara hem hagut d'emprar [...] per fer front a aquesta situació
[Els partits coneixen] els passos que preparem per defensar la legalitat, si és agredida
Mariano Rajoy
president del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia