Societat

entitats socials

Una ONG olotina promou un centre de salut al Nepal

Liderada per un jove metge gironí d’origen nepalès, el projecte té per objectiu construir un punt de salut primària i també una farmàcia

L’entitat busca recursos econòmics per aconseguir-ho

El llicenciat en medicina gironí Marc Boix Bruguera ha creat l’ONG Health us Nepal, amb seu a Olot, per construir un centre d’atenció primària i una farmàcia al Nepal. En Marc, en Harka Singh Bhandari, és nascut el 1989 a Takla, un petit poble de la regió nepalesa de Humla, i va ser adoptat pels gironins Ramon Boix i Maria Rosa Bruguera el 1996 a l’orfenat Balman Dir de l’organització oficial Nepal Children’s Organitzation. Marc Boix va crear l’estiu passat aquesta ONG per aconseguir els fons que calen per completar el seu projecte.

Des del 1997, quan tenia 18 anys, Boix ha viatjat regularment al seu lloc de naixement –la primera vegada amb els seus pares adoptius quan tenia 18 anys– coincidint amb les vacances universitàries. Fins i tot ha fet una estada d’un any prèvia a l’especialització, el MIR, en un hospital de Katmandú. És en aquesta estada més llarga quan decideix dedicar la seva vida a ajudar la població nepalesa, mancada d’unes mínimes condicions sanitàries.

A final del mes d’octubre passat, Marc Boix va acordar amb el govern local construir un petit centre de salut (Health Post) a 5 hores a peu de Simikot (Kumlika) i a una hora de Takla i ja hi ha destinat una partida econòmica per iniciar les obres. Era una demanda antiga de la població de la zona. Boix va disposar i disposa dels seus estalvis i dels ajuts recollits de la família, dels amics i d’interessats en el projecte humanitari que lidera.

En concret, va aconseguir la cessió d’un terreny per construir, conjuntament amb el govern local, el centre mèdic a Kumlika, i l’edifici ja està en construcció. De fet, cada vegada que hi ha anat, quan estudiava i també acabats els estudis de medicina abans de fer el MIR, ja atenia la gent, de manera altruista i, per tant, ja el coneixen. L’objectiu final, en un futur, és construir un hospital a Simikot, on Boix ha llogat un espai més petit per instal·lar-hi la farmàcia. Així podrà proveir els medicaments a preus més assequibles que els d’ara per als malalts.

L’ONG que ha creat Marc Boix, i ara ja aprovada, s’ha proposat continuar fent socis i recaptar més recursos econòmics per anar fent viable el projecte. Té l’ajuda de familiars i amics i de persones que estan interessades en aquest projecte. Les necessitats són econòmiques per fer avançar i mantenir el projecte, per fer l’equipament i per dotar dels equips mèdics mínims per a l’assistència.

LA XIFRA

5
hores a peu
és la distància entre el futur centre de salut i la capital de la regió nepalesa on es construeix.

LA DATA

10.2017
és quan
Marc Boix va arribar a un acord amb el govern local que va donar llum verd a la materialització del projecte.

LA XIFRA

60.000
habitants
té la regió de Humla, i la capital, Simikot, en té 3.000, i només hi ha un hospital públic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.