Educació

Un pla multiplica la comprensió lectora dels nens

El programa Lecxit triplica el nombre d'escolars que tenen un nivell adequat de lectura

El pla s'estén i aquest any arribarà a 43 localitats catalanes i a uns 2.000 infants

El Departament d'Ensenyament, la Fundació Jaume Bofill i l'Obra Social La Caixa van presentar ahir els resultats del programa Lecxit, un projecte de millora de la comprensió lectora adreçat a escolars de nou a dotze anys amb dificultats en aquest camp que ha aconseguit triplicar el nombre d'alumnes amb bona comprensió lectora als centres on s'ha dut a terme.

Segons es desprèn de la prova de comprensió lectora que es va passar als estudiants que han participat en aquest projecte els últims tres anys, el percentatge d'alumnes amb un nivell adequat de comprensió lectora ha passat del 26% al 81%. El projecte va arrencar com a prova pilot el curs 2011/2012 en una desena d'escoles d'arreu de Catalunya, es va ampliar a vint centres els dos cursos posteriors i, actualment, s'ha estès a 116 punts Lecxit, 43 ciutats i hi participen prop de 2.000 voluntaris i nens.

La consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau, va destacar especialment la tasca dels voluntaris que dediquen el seu temps a estar al costat dels nens i a transmetre “la importància i el gust per la lectura”. Rigau va recordar la importància que té la comprensió lectora en l'èxit escolar.

Les sessions de lectura es fan una hora a la setmana en horari extraescolar, amb la participació d'un voluntari que llegeix amb el nen i l'ajuda a entendre el contingut dels textos. En el 89% dels casos el voluntari és una dona i en el 53% té menys de 26 anys.

Actualment, el programa original ha tingut moltes rèpliques i el gestionen, de manera autònoma, les entitats que s'hi volen adherir. Lecxit hi aporta la metodologia, la formació del voluntariat, els materials i l'acompanyament, a més de suport en tots els moments del procés.

LA XIFRA

81
per cent
dels alumnes tenen un nivell adequat de lectura als centres on s'ha implantat el pla; abans eren el 26%.

Projecte avalat pels mestres

Els mestres dels alumnes que han participat en el programa Lecxit per a la millora de la comprensió lectora el valoren de manera molt positiva. Segons l'enquesta que es va passar als docents, el 73% consideren que els escolars han millorat en comprensió lectora des que es va engegar el pla. El 71% dels mestres consideren que els alumnes han millorat en interès i motivació per la lectura i el 71%, en fluïdesa lectora.

Les famílies també tenen una opinió molt favorable del pla. El 92% dels pares asseguren que els seus fills llegeixen millor i tenen més ganes de llegir, mentre que el 88% dels nens participants en el programa consideren que tenir una persona al costat que els acompanyi els ajuda a comprendre millor el que llegeixen.

El programa Lecxit disposa d'un portal a internet (www.lectura.cat) que, a més dels materials del projecte, aplega les principals iniciatives que hi ha a Catalunya en el terreny de la lectura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia