Societat

el mobile world congress

Encara més intel·ligents

Samsung i LG presenten nous telèfons que apliquen la intel·ligència artificial per aconseguir noves funcions

El nou Galaxy S9 la combina amb una càmera molt millorada per traduir textos i identificar objectes en temps real

El Mobile World Congress (MWC) arrenca avui ben pendent de si, malgrat les tensions viscudes els darrers mesos, la fira transcorre amb normalitat i no veu perillar –justament en la tretzena edició– la relació amb Barcelona. Com és tradicional, la jornada prèvia a l’obertura de portes del congrés va ser aprofitada per algunes de les principals empreses del sector per presentar les seves novetats, amb la totpoderosa Samsung al capdavant liderant la implantació de la intel·ligència artificial (IA) als mòbils.

En un acte multitudinari i després que l’any passat faltés en la tradició de presentar un mòbil, la firma coreana va tornar a dur les patums a Barcelona presentant el Galaxy S9 i el seu germà gran, l’S9+. Tots dos són terminals de gamma alta que mantenen l’aposta per la pantalla sense marcs i destaquen per una millora de la càmera. No només aconsegueix fotos més nítides en la foscor gràcies a una doble lent amb diferents obertures, sinó que també és capaç d’enregistra vídeos en súper càmera lenta, a 960 FPS, que fins i tot després es poden convertir en fons de pantalla o gif. Els nous mòbils estrenen un sistema intel·ligent de desbloqueig que combina la lectura d’iris amb el reconeixement facial. Però l’aplicació de la intel·ligència artificial arriba associada al seu assistent, Bixby, que permet que quan som a l’estranger i apuntem un text amb la càmera ens el tradueix al nostre idioma. Apuntant l’objectiu del mòbil, aquest també és capaç d’identificar, per exemple, els ingredients dels plats que enfoquem i controlar les calories que mengem al llarg del dia. Enquadrar un objecte que ens agrada per comprar-lo en botigues en línia és una altra de les possibilitats que ofereix. Malgrat tot, una de les opcions que més furor pot crear entre el perfil més jove d’usuaris és la creació d’avatars virtuals personalitzables amb el telèfon per interactuar amb amics o les xarxes socials.

LG també va complir ahir amb la cita barcelonina i ho va fer com toca, amb un mòbil de primer nivell. Va presentar el V30S, un telèfon que integra les noves tecnologies d’IA a les funcions més habituals d’aquests terminals, com per exemple la captura d’imatges. Així doncs, aquest mòbil analitza els objectes que hi ha a l’enquadrament de la càmera i suggereix el millor mode d’exposició per obtenir la millor fotografia possible. A més, també disposa d’un assistent intel·ligent per controlar diverses funcions del telèfon amb ordres de veu.

On s’amaga la càmera?

La decepció de la jornada va ser la de Huawei. La marca xinesa no va comparèixer a Barcelona amb el seu nou mòbil estrella, que reserva per a un acte que organitzarà a París a finals de març, però sí que va dur alguns nous aparells. El més especial és un portàtil, el MateBook X Pro, que vol competir amb els ordinadors superlleugers i destaca principalment per una espectacular pantalla tàctil sense marcs. Això, en aquest cas, plantejava el repte d’on col·locar la càmera per a videoconferències, i els enginyers de Huawei hi van trobar una solució molt sorprenent: amagada sota una de les lletres del teclat.

A banda, la companyia xinesa va anunciar la tauleta MediaPad M5, que presenta en dues mides de pantalla diferents (8,4 o 10,8 polzades), la més gran de les quals ja incorpora un llapis per interactuar-hi.

De la seva banda, Vodafone va anunciar un acord amb Samsung per implementar l’internet de les coses a la llar mitjançant uns packs d’iniciació a la domòtica. Es tracta d’un conjunt d’aparells (càmera, sensor d’obertura de portes, aigua, fum, alarma, llums i endolls connectats, etc.) creats per Samsung que permetran als clients monitorar, detectar i automatitzar què passa a casa i, de retruc, contribuiran a ampliar el gruix d’objectes connectats a les xarxes.

Segons Vodafone, actualment té 50 milions d’objectes connectats a les llars als països on opera, però n’espera 290 milions per al 2020. Aquesta nova gamma d’aparells es comercialitzaran a partir de la primavera en forma de kits però, al contrari que altres solucions domòtiques disponibles, Vodafone no només cobrarà pels aparells, sinó que també pensa carregar una quota mensual per aquest servei, malgrat que s’afanya a aclarir que no té res a veure amb un servei de vigilància.

Xiaomi obre botiga però ha de pagar per lluir els mòbils

La firma xinesa ha obert aquest cap de setmana la seva primera botiga oficial a Catalunya, que és dins del centre comercial Gran Via 2. Des de primera hora del matí desenes de persones van fer cua per ser les primeres a accedir als mòbils i altres productes d’electrònica amb una molt bona relació qualitat-preu que caracteritza Xiaomi. L’empresa, però, ha hagut de superar un contratemps a darrera hora. L’empresa local TOT, la va demandar per infracció de patents a l’Estat en els mòbils Redmi Note 5A, Mi A1 i Mi MIX 2 i ha hagut de pagar una fiança de 200.000 euros per poder vendre’ls i exhibir-los en el MWC.

L’accés al congrés, en mans d’una empresa catalana

La tasca de verificar digitalment l’assistència dels prop de 110.000 assistents que s’esperen per al MWC recaurà en l’empresa catalana Icar. Nascuda el 2002 com a spin-off de la UAB, ja va controlar l’accés els darrers dos anys. No s’encarregarà, però, de la prova pilot d’accés amb identificació facial.

Nokia insisteix a recuperar models sense gaire futur

L’any passat Nokia es va endur molts titulars del MWC gràcies a la recuperació del mític 3310, un mòbil no intel·ligent que probablement ningú més no ha tornat a veure enlloc. Enguany hi tornen amb una nova versió del 8110 de disseny corbat i tapa lliscant que costarà 79€. Té connexió 4G i, el millor, ràdio FM.

Land Rover llança un telèfon per a aventurers

El Land Rover Explore és un terminal amb un disseny que fa l’ullet al mític tot terreny Discovery i que està preparat per sobreviure a les condicions extremes d’un dia d’aventura. Suporta cops, aigua i canvis extrems de temperatura, i té una bateria de gran rendiment per esprémer el GPS sense patir.

La GSMA, a l’expectativa

Independentment de les tensions institucionals, la veritable prova de foc per a la continuïtat del MWC a Barcelona comença avui. La GSMA té com a prioritat que el transcurs de la fira sigui absolutament normal per als prop de 110.000 visitants que s’esperen i que no hi hagi interferències en el gran volum de negocis i networking que té lloc aquests dies a la ciutat. Si infraestructures com el transport, l’allotjament, els serveis i la seguretat estan a l’altura de les expectatives, hi haurà molt de guanyat. L’entitat que aglutina operadores i fabricants de telefonia sempre ha destacat el seu tarannà apolític. La posició ideal per continuar fent equilibris entre el reguitzell d’administracions que contribueixen al seu lucratiu negoci.

El nou 8110

serà barat en comparació a l’original


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Sabadell multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer amb la nova ordenança

Sabadell
Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS