Societat

península de corea

La DMZ, una de les fronteres més militaritzades del món

Establerta el 1953, separa Corea del Sud i Corea del Nord

Un ciutadà nord-americà va ser detingut aquesta setmana en intentar entrar sense permís a Corea del Nord durant una visita a la fortament militaritzada frontera que divideix les dues Corees. Considerada com l’última frontera de la guerra freda, la Zona Desmilitaritzada de Corea (DMZ) és una franja de 250 quilòmetres de llarg i quatre d’ample, tallada pel paral·lel 38, que divideix la península de Corea en dues nacions, la República Democràtica de Corea al Nord i la República de Corea al Sud. Es va establir al final de la guerra de Corea el 1953 i, a més de separar la península coreana en dos països, la DMZ és també una frontera ideològica que delimita un règim comunista i autocràtic al nord i un estat capitalista i democràtic al sud. Convertida en una de les fronteres més vigilades i amb més presència militar del món, la separació entre les dues corees és una àrea plena de tanques i filat espinós, farcida de mines antipersones per evitar que sigui travessada en qualsevol dels dos sentits.

Una presència militar que dificulta l’activitat humana i alhora la converteix en un refugi per a la vida silvestre, com ho demostra el projecte Google Arts & Culture, publicat el març de 2023, que acredita com s’han desenvolupat espècies salvatges en una àrea verge i sense gairebé presència humana durant dècades.

La detenció d’aquesta setmana d’un ciutadà nord-americà no és la primera que es produeix. Un dels casos més coneguts és el d’Otto Warmbier, que va ser arrestat el gener de 2016, quan tenia 21 anys. El jove visitava Corea del Nord com a turista i després d’haver estat detingut va ser condemnat a quinze anys de treballs forçats per intentar robar un cartell de propaganda de l’hotel en el qual s’allotjava, acció que el règim nord-coreà ho va considerar un “acte hostil” contra l’Estat. El govern nord-americà va aconseguir que Pyongyang alliberés el jove el juny del 2017, però Warmbier feia més d’un any en coma, estat en el qual va entrar poc després de la seva última aparició en públic, durant el seu judici a Pyongyang el març de 2016. Les autoritats nord-coreanes sostenen que Warmbier va patir un brot de botulisme i li van donar una pastilla per dormir, però no va tornar a despertar-se. La família no es creu la versió i sosté que el seu fill va ser torturat fins a quedar en coma. La zona desmilitaritzada DMZ és també una atracció turística. Tant amb sortides des de Seül, el sud, com des de Pyongyang en el nord.

Les agències de viatges ofereixen als turistes visitar la frontera i conèixer la història dels dos països. Des del sud els viatgers poden tenir una visió del territori nord-coreà i conèixer el Pont de la Llibertat, el Tercer Túnel d’Infiltració i el Museu DMZ.

Per la seva banda, les agències nord-coreanes ofereixen visites al Panmunjeom, l’edifici on seixanta anys enrere es va firmar l’armistici entre les parts, el Museu de la Pau o el monument al president Kim Il Sung i la Línia de Demarcació Militar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat