Societat

L'empresa encarregada de les obres del Fòrum va pagar 100.000 € a un directiu sense justificar-ho

La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha detectat irregularitats en la gestió econòmica de Barcelona d'Infraestructures Municipals, una empresa de l'ajuntament que va treballar per al Fòrum de les Cultures.

Durant el període 2001-2004 aquesta empresa municipal va efectuar obres per un import total de 812,7 milions d'euros, i a més, va adquirir per compte de l'ajuntament una sèrie d'actius del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004 per un import de 4,3 milions d'euros.

A l'informe de la Sindicatura es denuncien diverses irregularitats i, per exemple, al capítol de personal s'indica que la societat no va acreditar processos selectius de contractació de personal per respectar els principis d'igualtat, publicitat, mèrit i capacitat, malgrat el que estableix la normativa vigent pel que fa a les empreses públiques.

També es posa de manifest que no va complir adequadament els principis de "publicitat i concurrència" en alguns processos de licitació en efectuar "una publicitat parcial".

Però les més grans irregularitats que ha detectat la Sindicatura es refereixen al capítol que denomina "Gratificacions pels serveis prestats", i on s'explica que el 2004 l'empresa municipal limitava el seu àmbit d'actuació a la zona on tindrien lloc els actes del Fòrum. En aquest context, l'empresa va optar per no fer contractes temporals sinó indefinits amb clàusules compensatòries d'indemnització per acomiadament.

Al juliol de 2004, l'empresa municipal va perdre la temporalitat i es va constituir com una societat estable amb la denominació que conserva fins a avui dia, però en fer la validació dels contractes del personal, van ser eliminades les clàusules especials d'indemnització sense cap tipus de compensacions. Això va provocar que en rescindir contractes d'alguns dels empleats aquests haguessin de ser indemnitzats d'una forma especial, i l'empresa va optar per pagar-los "gratificacions".

100.353,78 € en gratificacions
Hi va haver un treballador, precisa la Sindicatura, que va cobrar el 2004 90.399 euros i que va ser "gratificat" amb 100.353,78 euros, per la qual cosa "el cost de suprimir la clàusula d'indemnització va ser superior a l'import que hauria suposat aplicar-la".

L'òrgan fiscalitzador de la Sindicatura considera que pot haver indicis de "responsabilitat comptable" encara que "l'únic òrgan amb competència per pronunciar-se" sobre això "és el Tribunal de Comptes".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.