ELS PROGRAMES DE COOPERACIÓ TERRITORIAL

Plans directors a banda, el govern té preparades altres eines –sobretot programes i ajuts– per ajudar els municipis en la seva tasca urbanística. «Són altres instruments de gestió paral·lels, que han de ser diferents als que hi havia en altres temps», explica Nel·lo.
Llei de barris.
Amb una inversió total d'uns 100 milions d'euros, el govern està intervenint ara en nou barris del Camp i quatre de l'Ebre que es considera que tenien problemes de degradació (El Punt n'inicia una sèrie explicativa demà).
Llei d'urbanitzacions.
Els anys seixanta i setanta es van construir unes 2.300 urbanitzacions a Catalunya, amb una superfície total d'unes 50.000 hectàrees. «Com cinc vegades el terme de Barcelona», il·lustra Nel·lo, que constata que «en molts casos no tenen serveis bàsics i estan envoltades de processos de reparcel·lació il·legal». Per això el govern s'ha embrancat en un «afer espinós» com és una llei que les regularitzi totes. «S'està tot just als inicis de la col·laboració, i a l Camp s'està treballant ja amb una dotzena, però a final d'any esperem arribar al centenar», exposa. De fet, entre el 2008 i el 2009 hi ha destinat 3,4 milions d'euros.
Catàleg del paisatge.
El del Camp de Tarragona encara està en tramitació, després que es presentés el maig del 2007 i s'aprovés inicialment el juliol del 2008. Ha de definir els elements d'especial interès natural i paisatgístic, i que per tant s'han de mirar de protegir i potenciar en els POUM. El govern, de fet, ofereix ajuts per a la redacció de cartes del paisatge, com la que s'està redactant al Priorat. A més, en paral·lel en té obertes altres línies per a la gestió i millora del paisatge, ja sigui per a actuacions en sòls costaners i de protecció paisatgística –des del 2004 s'hi han destinat uns 5,3 milions d'euros– o per a la creació o restauració de vies arbrades. En aquesta línia, així, Falset, la Selva del Camp i Vilanova d'Escornalbou ja han rebut en els darrers anys ajuts per valor de 450.000 euros.
Altres ajuts.
El ventall d'ajuts del govern es completa amb tres línies més. Per un costat, la que té per redactar catàlegs de masies, de la qual des del 2005 ja s'han beneficiat 13 municipis al Camp –sobretot del Priorat– i quatre a l'Ebre. Per l'altre, hi ha els ajuts a la rehabilitació de nuclis i edificacions històriques, que ja han afavorit 283 municipis a Catalunya des del 2004, per un valor de 81,7 milions. Per acabar, els ajuts a la millora i dinamització territorial dels àmbits de muntanya, que al Camp es concentren sobretot a la Conca i el Priorat, ja han representat uns 30 milions al país des del 2007, per exemple per a la millora i neteja de camins.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.