Medi ambient

medi ambient

prevenció d'incendis

213 plans de delimitació de franges d'incendis

Vora el 96% dels municipis gironins ja n'han redactat i la meitat s'han aprovat

Vora el 96% dels municipis gironins ja tenen redactat el pla de delimitació de les franges exteriors de protecció contra incendis en nuclis urbans, al costat d'urbanitzacions i en instal·lacions aïllades. És a dir, s'han redactat 213 plans –n'hi ha vuit de pendents–, dels quals pràcticament la meitat, 105, ja han estat aprovats pel ple municipal, segons dades de la Generalitat. Entre els municipis que encara no tenen redactat el pla hi ha Lloret de Mar, Salt, Olot i Figueres.

Segons explica el director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta, un cop aprovats per ple existeixen dues vies legals perquè aquests plans siguin executats: que siguin els mateixos propietaris de la massa forestal els qui ho facin o que siguin les administracions que ho executin subsidiàriament. Segons Ballesta, executar els plans no implica un cost econòmic important, sinó que la dificultat és la gestió, sobretot en aquells espais on hi ha diversos propietaris. Això explicaria que, actualment, només hi hagi set municipis que han començat a executar els plans. “Volem ser efectius”, hi afegeix Ballesta, que recorda que el punt d'inflexió per optar per aquestes franges de prevenció va ser l'incendi de l'Empordà del 2012, quan es va constatar que els Bombers havien de destinar esforços a protegir els ciutadans perquè no hi havia prou mesures protectores en lloc de poder-se dedicar exclusivament a atacar el foc. Per això va començar el procés el 2014 perquè els municipis tinguessin aquests plans.

L'objectiu de les administracions –Generalitat, Diputació, consells comarcals i ajuntaments treballen coordinadament en aquest cas– és que hi hagi tallafocs a totes les urbanitzacions, a tots els nuclis urbans i a les cases aïllades com a molt tard el 2018.

En aquest sentit, per exemple, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha fet arribar a tots els ajuntaments de la comarca tot allò necessari per poder executar la neteja de les franges. El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha redactat 62 plans, dels quals 17 ja han estat aprovats definitivament. Un cop els ajuntaments tenen el projecte executiu, disposen de sis mesos de termini per dur-lo a terme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona