Urbanisme

judicial

l'hotel del rec comtal

El fiscal veu irregularitats en l’hotel de Núñez al Rec Comtal

Conclou que no tenen “prou transcendència” per traduir-se en un delicte de prevaricació

Insta l’Ajuntament de Barcelona a revisar l’aprovació de l’operació urbanística que ha fet possible la construcció de l’establiment

L’hotel de set plantes que Núñez i Navarro enllesteix al carrer del Rec Comtal –al barri barceloní de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera– s’alça ja de forma imponent en el solar que ocupa al saturat districte de Ciutat Vella, aliè a tota la polèmica que l’envolta. Fa un any i mig, el fiscal de medi ambient i urbanisme, Antoni Pelegrín, va començar a investigar el procés d’aprovació de l’operació urbanística que ha fet possible la construcció de l’hotel, unes diligències que finalment ha arxivat perquè considera que el cas no té recorregut per la via penal. Ara bé, el fiscal subratlla que es van produir “tot un conjunt d’irregularitats administratives” i considera que l’Ajuntament hauria de revisar d’ofici l’aprovació definitiva de l’operació urbanística en qüestió. Així ho ha comunicat al districte de Ciutat Vella i també a l’àrea d’Urbanisme.

Les protestes contra l’hotel van començar quan el veïnat va conèixer l’existència del projecte, considerat un dels símbols de la massificació turística que viu Barcelona. L’establiment és a pocs metres de les terrasses i finestres dels veïns afectats, que ja tasten “l’engarjolament” a què els sotmetrà l’edifici . La pèrdua de visió, d’assolellament, de ventilació i, en definitiva, de qualitat de vida són alguns dels perjudicis que recollia l’exhaustiu informe jurídic que els afectats –representats per l’advocat Daniel Jiménez Schlegl– van presentar a la fiscalia el 2015. El document acompanyava una denúncia de l’associació Veïns en Defensa de la Barcelona Vella, de l’Associació de Veïns del Casc Antic i de la plataforma Aturem l’Hotel al Rec Comtal. Els veïns sempre han mantingut que l’operació es va fer “a mida dels interessos particulars” del promotor i volien que s’investigués la relació amb els funcionaris i les autoritats municipals responsables de tramitar i aprovar els instruments urbanístics necessaris.

Per possibilitar la construcció de l’establiment, l’any 2007, l’Ajuntament va aprovar la modificació d’un pla especial de reforma interior (PERI) del 1986. D’aquesta manera, es va delimitar un nou àmbit que incloïa un solar de Núñez i Navarro situat al carrer del Rec Comtal i es va canviar la qualificació urbanística del sòl per encabir-hi l’hotel. Una requalificació que va permetre que l’edifici guanyés en alçària i en nombre de plantes. La reordenació urbanística en el sector havia de permetre fer també habitatge social i obrir el passatge de Sant Benet, però la realitat és que només s’hi està desenvolupant l’hotel.

“Sintonia” amb Núñez

El fiscal explica en el decret d’arxivament que no s’ha obtingut de la investigació “cap dada rellevant per determinar les negociacions, contactes o converses que van poder haver-hi perquè les empreses [del grup Núñez i Navarro] aconseguissin les modificacions urbanístiques”. Pelegrín recorda, però, que va ser l’empresa pública municipal Foment de Ciutat Vella (Focivesa) la que va impulsar la modificació del PERI i esmenta diversos documents que consten en l’expedient per afirmar que –tot i que no es va signar cap conveni– va haver-hi “acords i sintonia” entre Núñez i Navarro i l’Ajuntament.

Pel que fa a la tramitació de la modificació urbanística, el fiscal considera que “les irregularitats administratives” que es van produir –i que ell detalla en el seu escrit– podrien haver significat la nul·litat de l’aprovació definitiva i, per això, insta el consistori a revisar-la. Aquestes irregularitats –subratlla Pelegrín– “no van ser valorades o tingudes en compte, almenys, per les persones amb responsabilitat tècnica i jurídica municipal” encarregades dels informes previs a l’aprovació de l’operació urbanística. El fiscal formula la possibilitat d’atribuir a aquestes persones un delicte de prevaricació, però conclou que les irregularitats administratives –tot i que són “rellevants”– no tenen “prou transcendència en el camp penal”.

A banda de denunciar el cas a la fiscalia, els veïns van presentar una queixa a la síndica de Barcelona, fet que va motivar l’elaboració de dos informes per part de l’Ajuntament, un dels serveis jurídics i l’altre dels serveis de planejament. Tots dos –de finals del 2015– rebatien amb duresa els arguments jurídics dels afectats i rebutjaven la revisió de l’operació urbanística. Ara, el fiscal torna a situar la pilota a la teulada del consistori.

LA FRASE

No hi havia cap conveni específic, però sí acords i sintonia entre la promoció privada i l’Ajuntament
Antoni Pelegrín
Fiscal de Medi Ambient i Urbanisme


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia