Societat

la contra

Els detectius del mosquit tigre

Set mil escolars gironins participen en una campanya de prevenció i detecció de l'insecte

Els escolars gironins de cinquè curs de primària s'han convertit en investigadors. Tots ells, més de 6.000, han entrat a participar en una campanya de prevenció i detecció del mosquit tigre. La propagació d'aquest insecte a les comarques gironines ha fet saltar les alarmes i la necessitat d'educar la població sobre de quina manera evitar que aquest mosquit infesti les llars. Per això es compta amb aquests sis mil col·laboradors voluntaris. Els nens tenen un equipament que inclou una safata blanca, una pipeta i dos pots per guardar-hi les mostres. Des que van tornar de vacances de Nadal, se'ls ha ensenyat el cicle biològic del mosquit, com identificar les seves larves i quan és adult, i què fer per evitar que criï a casa. El procediment és senzill. La mainada haurà de buscar petits embassaments d'aigua a casa o en el seu entorn. Aquest mosquit cria en dipòsits d'emmagatzematge d'aigua que siguin inferiors a 200 litres de capacitat. O sigui, no val una piscina, però sí que val un plat de sota d'un test. Amb molt poca aigua el mosquit es pot reproduir. Així doncs, els petits aprenents de detectiu hauran de buscar allà on s'embassa aigua quan plou o quan reguen o, fins i tot, si hi ha alguna petita fuita que generi l'hàbitat de cria. Ahir es va exemplificar aquesta investigació en una aula, la de cinquè del CEIP El Veïnat de Salt. Tenien mostres de larves vives, d'altres de mortes, de mosquits dissecats i tots els estris necessaris per posar-se mans a la feina. A punt d'arribar la primavera i amb el bon temps, el mosquit tigre començarà a reproduir-se, serà llavors que tots aquests escolars sortiran a buscar els delinqüents insectívors. La safata blanca els permetrà saber si en l'aigua recollida hi ha larves. Si n'hi ha, aleshores les hauran de posar amb l'ajuda de la pipeta, en un dels pots. Cada pot s'haurà d'identificar. Finalment, ho duran a l'escola, on els mestres canviaran l'aigua per alcohol per mantenir el material en bones condicions, i ompliran una fitxa amb la data de recollida, el lloc i les dades de l'alumne. Eduard Marquès, el coordinador d'aquest projecte, explicava ahir que en un termini de dos anys tindran almenys unes 28.000 mostres, les 14.000 d'aquest curs, més les del curs que ve. Això permetrà estudiar el comportament de l'insecte i poder fer-li front amb més armes. El fet que s'hagi escollit escolars és per l'efecte expansiu. Els nens ho explicaran a casa i als veïns i així es provocarà un boca-orella que arribarà a la major part de la població.

El programa, que es va iniciar el gener, ja ha arribat a 6.000 alumnes i per acabar l'edició d'aquest any només falta per visitar alguns centres escolars de la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya. I arribar d'aquesta manera a la xifra de 7.000 escolars o el que és el mateix, i segons va destacar ahir el president de Dipsalut, Josep Marigó, 7.000 famílies gironines. Marigó va ressaltar que, per tal d'aconseguir una major incidència en la societat, la campanya es repetirà l'any que ve.

Marigó va qualificar el programa d'innovador i pioner a l'àmbit europeu. «No sé de cap altra zona europea afectada per la presència del mosquit tigre, com ara Itàlia o el sud de Suïssa, on s'estigui desplegant una campanya d'aquestes característiques», va assegurar. El programa per a dos anys, patrocinat per Dipsalut i la Fundació Caixa Girona, té un pressupost total de 150.000 euros, 120.000 dels quals els aporta Caixa de Girona i 30.000, Dipsalut. Tot i que ningú s'atreveix a predir què passarà aquesta primavera, Marigó insisteix que cal estar alerta i no abaixar la guàrdia davant del virulent mosquit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.