Política

Matas perd la majoria absoluta a les Illes Balears

Amb el 95% escrutat, el president sortint passa de 29 a 28 diputats contra tot pronòstic i queda en mans d’UM

Abans del 27-M, les enquestes parlaven d’una possible pèrdua de la majoria absoluta del Partit Popular (PP) a les Balears. No obstant això, Jaume Matas, l’actual president del govern, no podrà amb tota probabilitat formar un nou executiu perquè, amb el 95% dels vots escrutats, baixa de 29 a 28 diputats. Si a aquesta dada s’hi suma el diputat que va aconseguir l’Agrupació Independent Popular de Formentera (AIPF), el PP no podrà governar en solitari i tirar endavant tots els seus projectes.

Les primeres xifres del vespre parlaven d’un domini absolut del PP a les Illes, que arribava a aconseguir al capvespre 32 diputats amb un percentatge dels vots escrutats força baix. No obstant això, les dades següents van anar reduint l’avantatge fins als 30 escons, que es van mantenir durant el vespre. En pocs minuts, amb tot, va passar a 28 diputats. L’entrada de l’AIPF va començar a decidir les coses i a deixar entreveure que Jaume Matas podria tornar a formar govern. Però no va ser així.

Dels resultats d’ahir es destaca el fet que gairebé tot es manté igual que l’any 2003, excepte que els socialistes avancen a Mallorca i a Eivissa, i que baixa el Bloc per Mallorca, la coalició que aglutina el Partit Socialista de Mallorca-Entesa Nacionalista, Esquerra Unida, els Verds i ERC. El PSIB va pujar fins a 16 escons i el PSOE-Eivissa pel Canvi va aconseguir guanyar-ne un, en passar de 5 a 6 escons.

Els qui més van patir ahir al vespre van ser els integrants del Bloc per Mallorca. Era la primera vegada que la coalició que aglutina les forces d’esquerra nacionalista de Mallorca es presentava a unes eleccions, i els seus resultats no van ser els previstos, perquè només van obtenir quatre diputats. L’any 2003 la suma dels escons que van obtenir les quatre formacions va ser de sis, una reducció de prop del 50% que no va caure gens bé als membres de la coalició. Amb tot, les forces d’esquerra podran formar govern.

Com el PP, Unió Mallorquina (UM) també va mantenir les mateixes xifres que fa quatre anys, quan va aconseguir tres diputats. Ahir va revalidar aquesta dada. La principal novetat d’aquestes eleccions va arribar de mans del Partit Socialista de Menorca-Els Verds, que per primera vegada va obtenir un diputat al Parlament balear.

Tal vegada va ser el dia esplèndid que va fer, o que els candidats no van aconseguir convèncer els balears, però un dels fets més destacats de la jornada electoral d’ahir a les Illes va ser la baixa participació. Una hora abans que tanquessin els 141 col·legis electorals, només el 60% de ciutadans amb dret de vot havien anat a votar, gairebé un 6% menys que el 2003. En total, uns 720.000 balears podien haver exercit el seu dret de vot, encara que l’abstenció va ser considerable.

Amb aquestes xifres, el Partit Popular dependrà d’UM per formar un nou govern i dur a terme les seves propostes electorals. Si això es produeix, Matas podrà realitzar una segona línia de metro o el famós teatre de l’òpera de Santiago Calatrava. Ara la qüestió és si l’escriptora Maria de la Pau Janer, que va decidir prestar suport al PP com a independent, serà consellera del govern balear o si es mantindrà en un segon pla i no entrarà dins el món de la política de manera activa.





Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.