Política

Hugo Chávez guanya el referèndum que li permetrà presentar-se a la reelecció tantes vegades com vulgui

"Heu escrit el meu destí." D'aquesta manera s'ha referit el president veneçolà, Hugo Chávez, a la victòria en el referèndum constitucional que li permetrà perpetuar-se en el poder, amb el permís dels votants, ja que un 54,36% dels electors han votat "sí" a la reforma que elimina la limitació de mandats del president veneçolà.

Així doncs, Chávez, que acaba de fer 54 anys i en fa deu que és al poder, s'ha proclamat ja precandidat del seu partit a les presidencials del 2012. "Preparem-nos, doncs; comença el tercer cicle històric de la revolució, del 2009 al 2019. Estic a punt", ha afirmat.

El president veneçolà ha afegit que aquesta és una victòria de tots els pobles de l'Amèrica Llatina i ha tingut un record per al líder cubà, Fidel Castro, que, segons ha dit, ha estat el primer de felicitar-lo.

L'oposició ha reconegut ja la victòria de Chávez. "Som demòcrates", han afirmat. La seva opció s'ha quedat amb el 45,63% dels vots. Entre el sí i el no hi ha hagut gairebé un milió de vots de diferència.

Elevada participació
El plebiscit d'aquest diumenge a Veneçuela ha comptat amb una participació del 68%. Segons ha informat la Fiscalia General de Veneçuela, a totes les taules electorals hi ha hagut testimoni de les dues tendències per tal de garantir "la transparència del procés".

També s'hi ha muntat un dispositiu especial de les forces armades per garantir la seguretat dels votants i als centres electorals i s'ha prohibit el consum de begudes alcohòliques i la tinença d'armes durant el cap de setmana.

Evitar la derrota
Chávez volia evitar que li passés el mateix que el 2007, quan ja va perdre un referèndum que proposava que es pogués reelegir el president del país de forma il·limitada.

El president veneçolà ha defensat aquest diumenge que el referèndum servirà "per decidir el seu futur polític" i ha afegit que el país "es juga ser o no ser una nació lliure, sobirana i socialista".

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.