Medi ambient

Trenta equips d'experts es presenten per restaurar la via verda de Cerdanyola

El corredor biològic entre Sant Llorenç del Munt i Collserola ocupa una superfície de 150 hectàrees

És una de les transformacions territorials més extenses de Catalunya, com així ho certifica la inversió global de 1.500 milions d'euros en una superfície que engloba des d'una de les més importants infraestructures científiques europees i única a l'Estat espanyol, el primer accelerador de partícules per obtenir llum de sincrotró, fins a l'últim reducte que encara permet la connectivitat biològica entre Collserola i un altre espai natural, en aquest cas el parc de Sant Llorenç del Munt. I, si la construcció del sincrotró Alba ja va aplegar centenars d'experts, també es vol que la restauració del corredor biològic concentri professionals dels àmbits del paisatge i la biologia per recuperar un dels pocs espais que permeten conservar la biodiversitat de Collserola, els espais agroforestals del Vallès i els ambients de ribera. El concurs d'àmbit europeu per escollir el millor equip d'experts va finalitzar dilluns amb la presentació de trenta equips multidisciplinaris formats per biòlegs, ecòlegs, agrònoms i enginyers de camins que hauran de fer front a la restauració d'un paisatge fronterer a infraestructures de gran impacte com ara l'autopista AP-7, el lateral de la B-30 i la carretera urbana entre Cerdanyola i Sant Cugat. De les trenta ofertes haurà de sortir una selecció de cinc equips triats per un jurat d'experts format pels ecòlegs Jaume Terradas i Joan Pino, i l'enginyer de camins Julio Martínez Calzon, entre altres professionals com ara arquitectes i responsables de la urbanització del Centre Direccional. El primer veredicte es donarà a conèixer en un termini de quinze dies i els equips seleccionats hauran de presentar, en un període de dos mesos, el projecte per recuperar i restaurar el corredor biològic. El director del Centre Direccional, Miquel Sodupe, satisfet per la resposta que ha obtingut el concurs –«hi són tots els que hi han de ser», diu–, calcula que serà al setembre quan se sabrà el tipus de projecte que es portarà a terme.

La recuperació d'un dels pocs territoris rurals de tradició vallesana que queden a la comarca és el principal objectiu d'uns treballs que, segons explica Miquel Sodupe, hauran de refer una zona molt malmesa per extraccions de terres, abocadors, contaminació, infraestructures viàries i una mala gestió d'anys.

A més de recuperar el corredor, el projecte també inclou una zona de lleure, un parc urbà d'unes 38 hectàrees. Sodupe considera que aquesta restauració és una de les més importants que s'han fet al país d'acord amb les 150 hectàrees que ocupa la zona, només comparable a la restauració que es va fer fa tres anys al Garraf, tot i que llavors la zona a restaurar havia estat un abocador d'escombraries.

Un espai per a 14.000 habitants

e.a

El Centre Direccional ocuparà 340 hectàrees, de les quals 150 seran espais verds. Inclou una zona comercial de 107.000 m² i una de residencial de 450.000 m² –per a una població estimada de 14.000 habitants– formada per 3.300 habitatges, 1.200 dels quals seran de promoció social. L'empresa Naturbase SL s'ocuparà de la construcció d'un dels dos ecoedificis d'oficines.

La urbanització de la zona és a càrrec del Consorci del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès, que és participat al 50 per cent per l'Ajuntament de Cerdanyola i per l'Institut Català del Sòl (Incasòl).

La Unió Europea també intervé financerament per impulsar les parts del projecte que promouen l'eficiència energètica. Una de les primeres empreses que s'han fet un lloc al Centre Direccional ha estat «la Caixa», que ha començat les obres d'un centre de tecnologia d'última generació amb la voluntat de convertir-lo en un dels principals espais de recerca i de transferència tecnològica en infraestructures elèctriques i informàtiques del sud d'Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.