Economia

El pagament de bonificacions d'AIG indigna Barack Obama

El president dels Estats Units, Barack Obama, va qualificar ahir d'«indignant» el pagament de bonificacions per valor de 165 milions de dòlars de l'asseguradora AIG (American International Group) als directius que gairebé van enfonsar la companyia. El pagament d'aquestes quantitats, concedides després que la firma hagués de rebre una injecció de 170.000 milions de dòlars en fons federals per poder sobreviure a la crisi, han provocat una onada de crítiques fins al punt que fons federals ja subratllen la necessitat d'una reforma exhaustiva del sistema regulador financer per evitar casos com aquest en el futur. «AIG, va declarar el president dels Estats Units, «és una empresa que es troba immersa en problemes econòmics a causa de la seva avarícia i la seva temeritat. És difícil entendre que els directius es mereixin la més mínima bonificació, molt menys pagues extres de 165 milions de dòlars. Com justifiquen aquest escàndol als contribuents?» Segons va advertir a continuació Obama, el secretari del Tresor, Timothy Geithner, ja busca maneres per bloquejar aquests pagaments. Com podrà fer-ho és menys clar, ja que aquestes pagues extraordinàries estan estipulades en els contractes dels executius de la companyia i per tant són perfectament legals. «És un escàndol», ha afegit el director del Consell Econòmic Nacional de la Casa Blanca, Larry Summers, que malgrat tot ha reconegut que el govern té les mans lligades. «Som a un país de lleis i, si existeixen contractes signats, les autoritats no poden ignorar-los.» Paradoxalment, la recompensa econòmica la rebran els responsables del productes financers d'AIG que van fer les apostes més arriscades. Unes apostes que van obligar l'anterior administració del president Bush a adquirir fins al vuitanta per cent de les accions de la companyia per evitar que col·lapsés i arrossegués en la seva caiguda la resta del sistema financer. El principal executiu d'AIG, Edward Libby, ja ha rebut una trucada de protesta del secretari del Tresor, Timothy Geithner, però ha replicat que els pagaments són obligacions ineludibles contretes a principis de l'any passat, abans que es descobrissin els problemes al departament de productes financers.

Això, sí, a la vista de les reaccions que s'estan produint, Libby s'ha compromès a reduir la remuneració prevista per aquest any, sobretot als empleats més ben pagats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.