Economia

La construcció de pisos petits es dobla els últims 5 anys

La construcció residencial evoluciona cap a pisos cada cop més petits, tendència que es veu clarament reflectida en els habitatges de fins a 70 metres quadrats, que han doblat el seu pes respecte al total d'habitatges col·lectius -pisos i apartaments- projectats. Així, mentre que el primer semestre de l'any 2002 representaven un 5,3% del total de la construcció, els primers sis mesos d'aquest any han representat un 11,5%, segons les dades que va presentar ahir el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. En números absoluts, s'han projectat fins al juny 4.746 pisos de fins a 70 metres, el triple dels prop de 1.500 projectats fa cinc anys.

Si les xifres d'habitatges petits van clarament a l'alça, la tendència s'inverteix en els de grans dimensions. Així, els visats per construir vivendes de més de 120 metres quadrats ha caigut des del 2002, en què representaven un 22,8%, fins a menys d'un 10% del primer semestre del 2007.

Canvia la moda
La majoria d'habitatges projectats entre el gener i el juny d'aquest any a Catalunya, un 22,3%, tenen una superfície d'entre 80 i 90 metres quadrats. Els d'entre 70 i 80 metres representen un 17,2%, segons els arquitectes. Fa cinc anys, els que més es construïen eren els d'entre 100 i 110 metres quadrats, un 13,6% del total, seguits dels d'entre 110 i 120 metres, amb un 13%. A més, els d'entre 150 i 160 metres quadrats representaven prop d'un 5%, xifra que ha caigut el 2007 fins a un 0,3%.

El vicedegà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Lluís Comerón, va explicar que "es va consolidant la construcció d'habitatge col·lectiu" mentre el d'adossat o aïllat disminueix amb més força. Això es deu al fet que "sobretot les grans ciutats cada cop tenen menys sòl per a obra nova", cosa que també condiciona les xifres de construcció residencial, que van caure un 15,6% a tot Catalunya el primer semestre d'aquest any respecte al mateix període del 2006, segons els arquitectes, que inclouen en els visats obra nova (un 94%) i rehabilitació i reforma (un 6%).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.