Política

L'Audiència Nacional recorda als jutges que han de "respectar i protegir les llengües espanyoles, no tan sols el castellà"

"El tribunal, com tots els poders públics per mandat de la Constitució, ha de respectar i protegir de manera especial les llengües espanyoles, no tan sols el castellà, llengua oficial de l'Estat, sinó també les llengües pròpies de les comunitats autònomes". És un fragment de l'encesa defensa del dret a utilitzar el català davant els òrgans judicial que fa la sala penal de l'Audiència Nacional en ordenar la repetició del judici contra Jaume Roura i Enric Stern.

La sentència, firmada per 20 magistrats, esbronca amb duresa el jutge penal que va condemnar Roura i Stern a 15 mesos de presó per la crema de fotos del rei Joan Carles a Girona, que va ser considerada un delicte d'injúries a la corona. El magistrat es va negar a deixar-los declarar en català, de manera que no els va proporcionar cap intèrpret i va considerar que tot el que havien dit no havia de ser tingut en compte en la seva defensa, ja que havien parlat només en català.

Segons la sentència coneguda ara, que ordena repetir el judici amb un altre jutge, el dret constitucional a l'autodefensa de Roura i Stern va ser conculcat. La resolució indica que es va causar la indefensió dels dos acusats, que no van tenir un procés just perquè es va invalidar la seva intervenció personal en el judici –només es van tenir en compte les paraules de l'advocat, Benet Salellas, que es va expressar en castellà com sempre fan els advocats a l'Audiència Nacional– perquè i se'ls va negar el dret a l'última paraula, amb la qual poden respondre als testimonis al final de la vista.

Els magistrats també recorden que l'Audiència Nacional és un òrgan central però que actua com a òrgan territorial i per tant, s'hi ha de poder utilitzar les llengües
cooficials del lloc dels fets, Girona en aquest cas. A més, la resolució recorda que les llengües parlades a l'Estat espanyol són un "patrimoni cultural" i que és important permetre expressar-se en català a qui "s'ha socialitzat en la família i a l'escola en aquest idioma".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.